Stichting Almelose Platbodems

Vaartochten

Vaartocht keuze I

Kleine vaartocht naar de Eilandbrug. U vaart o.a. langs het Stadhuis, het kleinste museum van Nederland, het gerechtsgebouw en door de nieuwe jachthaven.

Vaarduur circa 45 minuten, € 5 .-p.p. kinderen onder de 12 jaar half geld.

Vaartocht keuze 2
Grote vaartocht richting Leemslagenbrug. Wij varen door de Eilandbrug langs de bezienswaardigheden zoals genoemd bij Vaartocht 1,na de Eilandbrug varen wij langs de Bolletje fabriek richting insteekhavens en langs het voormalige zwembad het Wendelgoor richting de Almelose Watersportvereniging naar de Leemslagenbrug.

Vaarduur circa 2 en half uur, € 7,50 p.p. kinderen onder de 12 jaar half geld

Aantal personen minimaal 4 voor vaartocht 1 en 2

Arrangementen

Dag-Vaartochten vanuit de binnenstad van Almelo naar Vriezenveen. (minimaal 10 personen)

Vertrektijd in overleg om 9.00 of 9.30 uur

Geschatte aankomst Vriezenveen circa 11.30 uur.

Vertrektijd terug naar Almelo circa 14.00 uur

Aankomst in Almelo circa 16.00 uur

Vanuit onze opstapplaats in de binnenstad van Almelo varen wij naar de sluis bij Aadorp .

Hier worden wij geschut en varen wij het kanaal Almelo- de Haandrik op. In Vriezenveen wordt er aangemeerd voor de brug bij Zandwijk.

Arrangement I  
“Molentocht” Alleen op Zaterdag te boeken.

Bij deze tocht bezoeken wij de oude Leemansmolen aan de Hammerweg (zie www.Leemansmolen.nl)

Wij verlaten de praam voor een voettochtje van 5 minuten en bij de molen aangekomen krijgen wij een rondleiding van de molenaar. Wij kunnen de molen van binnenuit beklimmen tot aan de 3 meter hoge stelling rondom. Het ruikt er altijd naar vers gemalen gerstemeel. Dit meel wordt naast de andere streekproducten in de landwinkel ter plekke verkocht.

Sinds 2011 wordt er samengewerkt met Kalkwijk Distillers te Vroomshoop die met het gerstemeel die met het gerstemeel hun bekende jenever, likeur en whisky stoken. Kosten voor deze tocht zijn inclusief koffie aan boord, bezoek Molen, lunch( 1 luxe- broodje, fruit, sapje) en drankje op de terugvaart € 32,50 p.p.

Arrangement II  
“ Museumtocht ‘ 

Bij deze tocht bezoeken wij het ‘ ‘Historisch Museum Vriezenveen” gevestigd in het voormalige Gemeentehuis aan het Westeinde (www.museumvriezenveen.nl).

Dit museum bezit unieke bezienswaardigheden van de handel en pioniersgeest van de z.g. Ruslui, Textielnijverheid en de eeuwenoude dorpsgeschiedenis.

Het bezit originele documenten, voorwerpen en een collectie prachtige antieke textielmachines. Vriezenveen heeft een rijke historie voor wat betreft hun contacten met St. Petersburg. Een grote rol werd ook gespeeld door textielfabriek Jansen & Tilanus.

Gezien de afstand tussen onze ligplaats voor de brug en het museum gaan we per fiets naar het museum. Op verzoek kan dit ook per pendelbus.

Kosten voor deze tocht inclusief koffie aan boord, fietshuur, bezoek en rondleiding museum, lunch ( 1 luxe broodje, fruit, sapje) en drankje op de terugvaart. € 40.- p.p.