Skip to main content

Nieuws

Het vaarschema tijdens de dagen van het Open Atelier Almelo op 24 en 25 september 2022.

 

10:45 – 11:15 Van het Huis van Katoen en Nu naar het Indiëplein

11:30 – 12:00 Van het Indiëplein naar het Huis van Katoen en Nu

12:30 -13:00 Van het Huis van Katoen en Nu naar het Indiëplein

 

Lunch voor de schippers

 

13:30 – 14:00 Van het Indiëplein naar het Huis van Katoen en Nu

14:30 – 15:00 Van het Huis van Katoen en Nu naar het Indiëplein

15:30 – 16:00 Van het Indiëplein naar het Huis van Katoen en Nu

https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/varen-met-historische-praam/

 

 

Ga met de boot naar textiellocaties

   

ALMELO – Kleine musea in Twente werken het komende jaar samen rond het thema ‘Textielfestival Twente’. Ook het Historisch Museum Vriezenveen doet daarin mee met twee projecten, een boottocht tussen de textiellocaties Almelo en Vriezenveen en een speciale tentoonstelling over Jansen & Tilanus.

Er is een samenwerking gestart tussen het Historisch Museum Vriezenveen en de stichting Almelose platbodems. Als resultaat hiervan vaart de antieke praam Stad Almelo II op de zaterdagen 4 en 25 september vanuit het centrum Almelo naar de haven bij hotel Zandwijk in Vriezenveen. Daarmee wordt er met een antieke vrachtboot weer een verbinding gelegd tussen de oude textiellocaties Almelo en Vriezenveen.

In Almelo wordt het verhaal verteld van de textielindustrie van Ten Cate en Nicolon op het Indiëterrein en in Vriezenveen legt de boot aan op loopafstand van de voormalige textielfabriek van Jansen & Tilanus. ‘’Een fabriek die nog steeds bestaat, vermomd als meubelboulevard Löwik, en waarvan de fabriekspijp, het ketelhuis en de kantoorgebouwen nog goed te herkennen zijn’’, aldus de organisatie.

Machines uit die fabriek zijn nog te zien in het Historisch Museum Vriezenveen. Een bezoek aan het museum is dan ook onderdeel van de tocht met de praam.

Fietsen om het museum gemakkelijk te bereiken zullen klaar staan. Onderweg wordt gezorgd voor koffie en een lunch.

Voor dit dag vullende programma met de praam kan men zich opgeven via telefoon zie home page. De afsluiting vindt plaats in het Stadslab op het Indiëterrein. De kosten van deze tocht naar Vriezenveen inclusief lunch zijn zie home page.

Het tweede project is speciale expositie in het Historisch Museum Vriezenveen over Jansen & Tilanus, aangevuld met originele filmbeelden van de fabriek in bedrijf. Deze expositie loopt in oktober en november van dit jaar.

‘’Vriezenveen kende meerdere textielfabrieken maar de belangrijkste was Jansen & Tilanus, met uiteindelijk meer dan elfhonderd werknemers’’, aldus een woordvoer. ‘’Jansen & Tilanus legde zich toe op breitechnieken. De productie van hoogwaardig ondergoed maakte Jansen & Tilanus heel bekend in binnen- en buitenland.’’

Ook de doeken voor de batikindustrie waren een belangrijk product. De eerste industriële plattricot breimachine van de firma ’t Hooft & Co uit Goor werd in 1874 aangeschaft. ‘’Dit unieke exemplaar bevindt zich nu in het Historisch Museum Vriezenveen.’’

Ook andere antieke textielmachines uit de Vriezenveense textielindustrie zijn in het museum te zien. Deze oude textielmachines zijn deels nog operationeel en zullen op een aantal nog te noemen dagen gedemonstreerd worden.
Pioniers uit Vriezenveen, de Rusluie, startten in de achttiende eeuw, op basis van de linnenindustrie in Vriezenveen, hun twee eeuwen durende handelsbetrekkingen met St. Petersburg. Ook hiervan zullen nog textielproducten te zien zijn.

Het museum is gevestigd op Westeinde 54 in Vriezenveen, in het centrum van het dorp.

De reguliere openingstijden zijn op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is bereikbaar op telefoonnummer 0546-563476. Kijk ook op de website www.museumvriezenveen.nl

De praam Stad Almelo II zal op vrijdag 2 juli 2021 aanwezig zijn bij de te waterlating 

van de Tukkervlet sloep.

Dit gaat gebeuren bij machinefabriek Boessenkool aan de Turfkade 13 in Almelo om 13.25 uur.

Deze Tukkervlet zal worden gedoopt door de Burgermeester van Almelo, de heer Arjen Gerritsen.

Daarna zal deze worden aangeboden aan mevrouw Angelique Koedijk, voorzitter van de Stichting

Twente tegen Kanker.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Verlichte praam geeft extra kerstsfeer voor het Almelose gemeentehuis

ALMELO – Fier steekt de mast voor het gemeentehuis de Almelose hemel in. De praam van de stichting Almelose Platbodem ligt er weer. Midden in het kanaal voor het gemeentehuis. 

Redactie  Laatste update: 13:40 

Lichtjes

De geheel opgeknapte praam is voorzien van lichtjes en zal het Almelose centrum rond de kerstdagen van wat extra sfeer voorzien. 

  

Historisch 

De boot ligt op een historische plek, want in de hoogtijdagen van de Almelose haven, lagen dit soort platbodems eveneens in het centrum. Er werd onder meer turf mee vervoerd. De gemeente heeft aanboden de stroom en andere onkosten te dragen.

 

17 juni 2020

 

Foto’s! Honderd jaar oude praam vaart weer en zo ziet dat eruit

Wil jij Almelo graag eens vanaf het water bekijken? Afgelopen week zagen we al mooie foto’s van de Wilhemina Louise van Coen ten Heggeler in het centrum. Sinds vorige week kun je nog meer vaartochten maken in onze stad. Je kunt namelijk mee met de authentieke 100 jaar oude praam ‘Stad Almelo 2’. Onze fotograaf maakte vanmiddag al enkele prachtige plaatjes!

 

Het schip (een platbodem) vertrekt vanuit het centrum van Almelo naar Vriezenveen of richting Bornerbroek. De praam vaart onder meer onder de Javabrug door en gaat langs de stadshaven.

Lange historie

De praam is van de Stichting Almelose Platbodems en heeft een lange historie. Hoe dat zit? Almelo kreeg in 1855 een nieuw gegraven kanaal met een havenkom aan de markt. Door de slechte toestand van de onverharde wegen waren schepen, vooral in de winterperiode, het belangrijkste transportmiddel.

IJzeren pramen

Rond 1880 werden de voorheen houten vaartuigen vervangen door ijzeren pramen. Deze schepen waren belangrijk voor het vervoer van turf uit de noordelijke veengebieden naar Almelo. Platbodems kunnen ook op ondiep water varen. Nadat de fabrieken op steenkool waren overgegaan, bleef de haven van belang voor de aanvoer van turf voor huishoudelijk gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hieraan een einde.

Vrijwilligers

De vaarten met de praam worden verzorgd door vrijwilligers van de Stichting Almelose Platbodems. Met hun stichting willen zij onder meer een (Almelose) turfpraam in de vaart houden en rondvaarten organiseren tussen april en oktober.

Praktische info

Wanneer je kan varen? Elke woensdag tot en met 30 september vanaf de Havenkom (tegen een kleine vergoeding) Vertrek om 13.30 of 15.00, zonder afspraak. De tocht duurt ongeveer een half uur.